Man skal ikke lade sig slå ud af kendsgerninger! Det er dukkerne det bedste eksempel på!

onsdag den 29. februar 2012

Dortes dukke #2

Min søde studie kammerat er gået i gang med et dukkeprojekt - som jeg synes er utroligt inspirerende. Hendes lille dukke her er rigtig meget a la det som Charlotte og jeg vil arbejde med.

Jeg har tyvhugget disse billeder. Tusind tak til Dorte.





mandag den 27. februar 2012

En mand og hans nattesøvn


En lille fin forestilling med en enkelt dukke og en masse ting der sker rundt om den. Det ser rigtig sjovt og fint ud.

søndag den 26. februar 2012

En ide tager form ... kunstnerisk udviklingsvirksomhed #1

Jeg kan røbe at jeg i øjeblikket arbejder med "rum og dukketeater" som problemstilling. Jeg ved ikke helt hvor det fører mig hen, og hvad resultatet skal ende med - men det er som en del af min kunstneriske udviklingsvirksomhed - som det så smuk hedder - på Dukke og Animationslinjen på Odsherred Teaterskole. Og ... jeg arbejder i sort hvidt.


Bliver også lige nød ti lat nævne at jeg ikke arbejder alene - jeg har slået pjalterne sammen med min gode studieveninde Charlotte. Vi havde en dag hvor vi mødte og brainstormede på livet løs. Vi havde begge regnet med at vi ville snakke ting og sager igennem, men det endte med masser af konkrete ideer, masser af skitser og masser af gå på mod.

Det kan godt være at følgende ikke giver nogen som helst mening, men sådan så mine noter ud efter et par timer dukketeater-brainstorm.


Den overordnede ide er at guide publikum gennem et rum, arbejde med hukommelse og se hvad en dukker der gør ingenting gør ved os.



Der skal arbejder med hvide smukke dukker - a la dem vi arbejde med sidste modul på uddannelsen. Charlotte er godt i gang med jobbet som dukkemager - jeg er i gang som ole-opfinder i en et-styks-oplevelses æske.





Der bliver nok også meget med pile på gulvet - videokamera - ting der stikker op og selvfølgelig dukker. Vi arbejder med tanken omkring: hvad er publikumsoplevelse når der ikke er noget konkret.


Sæt ord på ... er vi blevet enige om!


onsdag den 22. februar 2012

Dukketeater til Næstved

Min gode veninde og dukketeater legekammerat kommer til Næstved egnen med sin dejlige lille forestilling "Hønes første æg". Læs om hende i dagens avis. Og se forestillingen hvis du har mulighed. Den er sød og til de allermindste.




- Posted from my iPhone

Jeg har fået ny dukke!

Nogen gange bliver man bare så glad at man bliver helt rask af det. Jeg har gået med ondt i halsen, feber agtige svedture og masser af snot i hovedet. Men men men jeg kunne bare ikke tage fri fra job - da jeg skulle starte med nye elever og det er bare en ussel start at ligge sig syg - og det kan forfølge en resten af tiden. Så jeg proppede mig med panodil og suttede strefen til jeg var blå i hovedet.

Men Mathias synes det vat så synd for mig at han havde købt en lille gave til mig - og jeg bliver jo helt rask af dukker ... så jeg fik denne lille fætter.



Han er rigtig sød - og især alt hans manglende hår elsker jeg! Det er super sød at han har måde den omvendte vej. 


Dukken er fra 50'erne og helt bedårende. Den er malet med et skævt glimt i øjet, så han kigger ldit til en side. Dukken med brillerne i baggrunden - det er mig!

tirsdag den 21. februar 2012

Dukker i London

Indrømmet, jeg har været på ferie! Jeg har gået rundt i Londons gader og snuset metropolstemningen til mig. Ih, hvor jeg elsker stor byer. Udover et par store oplevelser i "det dramatiske teater" - vi så Tyne Daly som Maria Callas i stykket "Master Class" og musicallen "Chicago" - var vi rundt og se forskelligt: blandt andet  V&A som er et af mine favoritsteder i London.

I deres "Theatre and Performence" afdeling havde de da også lige lidt dukker. Her er det helt originale engelske Punch and Judy dukker fra Covent Garden! Se lige sammenfaldet med Mester Jakel!


Der var endnu flere dukker. Disse her er fra Little Angel Theatre som i øjeblikket fejre deres 50 års jubilæum som dukketeater. Det er helt fantastisk. Dukkerne er meget Little Angel agtige - deres stil er ret genkendelig.



torsdag den 16. februar 2012

Skyggeteatertanker


Som tidligere sagt/skrevet så elsker jeg dukketeater. Og især skyggeteater. Jeg har set nogle små skyggestykker og er altid fuldstændig opslugt af den utrolige teaterform som på en ganske særlig måde forener det 2D med 3D. Der er en enkelthed i skyggeteatret som jeg elsker og synes har evige muligheder. På uddannelsen arbejdede vi med skyggeteater sammen med Ida Tjalve - og hendes lazzie faire arbejdsform viste en masse muligheder, som jeg ikke selv har brugt. Lige nu sidder vi og arbejder med Hans og Grete. Jeg havde troet at skyggeteatret på en eller anden måde kunne komme ind i den forestilling, men det ser lidt svært ud nu - mest af praktiske begrænsninger og tidsplanen.

I min lille skyggeteaterkuffert er der heller ikke sket så meget på det seneste, men jeg skal ud og spille her i foråret, så der regner jeg med at få lagt et skyggeelement ind i forestillingen - det er en fornyelse af forestillingen "Tommelise" - som jeg har spillet on and off i to år.

I mens - og for at hylde skyggeteatret - så oploader jeg lige lidt billeder ... læg især mærke til baggrundende. Det er det jeg elsker ved skyggeteatret - alle de mange lag og elementer man kan ligge ind på en hvid flade.



onsdag den 15. februar 2012

SHITDISCO - "OK"



Der er godt nok klippet i det, men det er super godt og præcist lavet!

Enjoy!

Skyggebilleder #2

Skyggeworkshoppen den 30. oktober - København V.


Der er fuld koncentration bag skyggeskærmen. Det giver en flot forestilling.


En fortællende forestilling med masser af ord og skygger der passer til. Her historien om drengen der ikke kunne tænke ud af boxen.


Skyggeteatret møder performence.


Skyggearbejde er mange til. Kostumer, slagskygger, skygger på væggen og masser af humor.


Kulisser bag skyggeskærmen sat sammen med levende menneskers skygger. Det voldsomt billede om byen der blev ødelagt.


En lille titi-bøh mand i en hat.

Jeg - en dusk!


Hvad er det - tænker du nok - og når svaret kommer bliver du overrasket! Det er nemlig MIG! Som en del af opgaverne på dukke og animationsuddannelsen skulle vi arbejde med objekter og på en eller anden måde søge ind i dem, for at finde det i deres bevægelse som var specielt for objektet ... nogen der sagde 70'erne?

Alt i alt ver det en sjov måde at arbejde på. Og jeg er og bliver en rød cheerleader dusk!


Som alle cheerleader duske er jeg enormt slatten i mine bevægelser og har masser af liv i underlivet - på den roterende måde. Det var meget komisk har jeg fået at vide.
Da vi så skulle lade være med at smile med blot tale almindeligt om almindelige ting, med med objektets bevægelsesmønster, blev det næsten skræmmende realistisk som i et eller andet sindsygt parallelunivers.




Dukke og Carls Press

Jeg tror ikke at jeg fik fortalt om Unimas workshop med Carl Press og hånddukker. Det hele foregik over to dage i København og hvor vi knoklede med hænderne i vejret og oppe i dukkerne. Carl lavede små øvelser - og som rigtige teatermennesker har vi svært ved ikke at putte alt muligt skuespil hen over.



Den første øvelse var blot at lave en catwalk - hvor dukkerne blev vist. De skulle bare gå fra den ene side af scene til den anden. Det var svært for vi var tre personer af gangen og dukkerne næsten kaldte på at finde et eller andet forhold og spille på det. Men hele tiden blev vi mindet om "I skal bare gå".


Derefter lavede vi små fine etuder. De var meget forskellige - og det var sjovt at se hvor forskelligt vi tolker fx. en tekst. Carl havde skrevet en 0-tekst (en tekst som ikke giver mening) og den skulle vi arbejder med. Det blev til alt fra sex i en park til børn der leger. Meget sjovt. 


Til sidst skulle vi lave en etude hvor vi arbejdede målrettet med noget som kunne vises på The Downstairs Puppet Cabaret. Jeg kom i gruppe med Camille og Martin. Vi lavede en menage-de-shakespeare og tog ordene "to be or not to be" under kærlig behandling. Det endte med en utrolig morsom sketch i sort hvid. Vi var alt fra døden til digteren - over gammel dame og sirener.


Billederne her er fra "dukkebuffeten" som var det første vi lavede med alle de dukker vi havde taget med. Det var fedt at stå med så mange udtryk og arbejdsmetoder - alle dukker er jo bygget til noget forskelligt og føres derfor forskelligt.

tirsdag den 14. februar 2012

Dortes dukke

Så har jeg været på Dukke og Animationsuddannelsen - og denne gang har det virkelig fyldt mig med gode oplevelser. Jeg er ved at fordøje den inspirerende undervisning fra Nicolas Gousseff, hvor vi arbejdede med små hvide dukker. Her er et billede som Dorte P fra holdet har taget af hendes arbejdsdukke. Jeg synes det er så flot at I skal se det!


Arbejdet tog udgangspunkt i kroppen og det dukken gør ved os. Vi har arbejdet med at vores dukke vendte sig om og afviste os - og det var virkelig en sjov oplevelse. Det er jo mig der styrer min dukkes bevægelser - men alligevel kunne man til sidst ikke lade være med at blive lidt trist når dukke blev ved med at afvise. En underlig følelse, som også blev nogen for meget.

Jeg har selv taget en del billeder fra weekenden - og låner måske lidt flere fra mine medstuderende - men lige nu skal jeg gøre klar til at Charlotte G kommer og taler om vores kunstneriske udviklingsvirksomhed - som skal forløbe fra nu af og ind til juni. Det er en stor opgave og der er allerede mange følelser på spil, kan jeg mærke.

Tak til Dorte P for billedet - håbet der er ok at det ligger her!

fredag den 10. februar 2012

En heks bliver til

Vi er rigtigt godt i gang med Hans og Grete. Jeg har fået opgaven at lave heksen som spiser små børn. Tanken er at lave en mellemting mellem en borddukke og en stangdukke. Dukken skal kunne dreje hovedet og ikke være for svær at føre da Tina ikke har ført dukker før.

Lige nu arbejder jeg på hovedet som gerne må være ujævnt og uhyggeligt.



Heksen får ret udståede øjne, en klump næse og meget spids hage. Jeg håber man kan se overfladen på billederne.



Jeg oploader billeder af resten af procesen.

- Posted from my iPhone

søndag den 5. februar 2012

Dukketeater i Prag

Det betaler sig at surfe rundt på nettet og ikke rigtig vide hvad det er man kigger efter. På Jyllandspostens hjemmeside fandt jeg en lille rejsebeskrivelse: se mere her ...

Hun tager blandt andet i dukketeatret og ser Don Juan med dukker - og jeg faldt pladask for det lille teater. Scene er lille bitte og delt op i flere niveauer.


Det ser ud som om at publikum sidder meget tæt på, jeg tror vi taler om mindre end en meter. Hun fortæller også at alle sidder på små bænke. Det er netop denne intime stemning som jeg så gerne vil opbygge på vores eget lille sted - hvis når måske hvis vi skal satse mere på stationært dukketeater i Næstved. det er bare en drøm - for lige nu spiller vi enkelte forestillinger på vores faste teater og en del rundt omkring.


På det sidste billede kan man se lidt mere af omgivelserne. Det ligner for mig et loftslokale med ret lille bredde - og det er jo faktisk lige hvad vi besidder pt. Det eneste er at det ser ud som om at de har ret højt til loftet, hvilket gør det lettere at lave dukketeater, det må man indrømme.



Jeg blev bare så inspireret - og tænkte: det skal deles! Måske i håbet om at der er flere som har lyst til at hoppe med på vognen på vores lille teater og arbejde med dukker. Skriv, mail, send en brevdue. Vi har en sal, som vi rigtig gerne vil have brugt noget mere. Også hvis du har et stykke der mangler en lille scene.

onsdag den 1. februar 2012

Hønes første æg

Jeg har været til dukketeater.



En søndag eftermiddag i Brønshøj spillede Camille i Dali hendes dejlige forestilling "hønes første æg".

Det var en sød og dejlig forestilling med masser af gok gok gok.

Det hele var syet og det gjorde det rigtig hyggeligt. Det stoflige passede godt til historiens stil og målgruppe. Børnene havde en dejlig halv time med høne og hendes første æg.

- Posted from my iPhone