Man skal ikke lade sig slå ud af kendsgerninger! Det er dukkerne det bedste eksempel på!

lørdag den 31. marts 2012

Ny scenografi

Ja, jeg har jo spillet min lille forestilling "Tommelise" en del gange efterhånden. Først i den ene scenografi som jeg ikke rigtig syntes fungerede til de helt små børn. Det er scenografien fra forestillingsbillederne på vores hjemmeside.


Desuden blev jeg aldrig rigtig glad for Tommelise-dukken, så er lavet af en hvid tegnefigur. Det fungerede rigtig godt på tegneplan da vi planlagde forestillinen, men det blev noget underligt noget.

Alle dukkerne rundt om Tommelise er jeg rigtig glad for. De er syet, malet og modelleret op. De er gode og spille med og super sjove at lægge stemmer til.

Da jeg så skulle ud med forestillingen igen efter den havde ligget stillet et lille års tid, genskabte jeg den med en ny Tommelise dukke og et lille fortællebord. Det var bedre, men jeg kunne mærket at jeg manglede lidt endnu.

Nu har jeg solgt forestillingen igen, denne gang til en vuggestue, som ligger lige under den oprindelige aldersgrænse - som jeg også siden er blevet lidt pas på. Så nu bliver hele forestillingen lavet om, ny aldersgruppe, helt ny scenografi, nyt lysudstyr og nyt manuskript. Det er fantastisk arbejde, for jeg kender jo forestillingen helt vildt godt. Det er spændende at sidde og læse manus igennem igen, med det for øje at  målgruppen pludselig er 2-3 år yngre.

De nye ting er indkøbt, der skal lige laves lidt, og så skal der nok komme billeder fra "Tommelise - anno 2012".

Forestillingen sælges selvfølgelig til børnehaver ect., men kommer på vores teater i Næstved til efteråret. Hold øje på hjemmesiden www.talent-1.dk ... vi ses i teatret.

For god ordens skyld genopfrisker jeg lige billederne af nogen af dukkerne.


Den snaksaglige Fru Tudse


Den kedelige Hr. Muldvarp


Den uhyggelige Oldelborre


Den dumme Tudse-dreng

onsdag den 28. marts 2012

Orakler


Mit narrativ om Teatro de los Sentidos’ ”Orakler”


Det er en særlig oplevelse at sidde og vente på at gå ind i labyrinten ”Orakler”. Først bliver man flytter til to skamler – derefter til en fin gammel stol, hvor en venlig dame siger at man skal gå ind i labyrinten med et spørgsmål. Så få man fire minutter til at tænker over det, og så går man ind. Indtrykkene er mange.

Der er mørkt, dunkelt og lyst … man går efter en lille lampe som viser vejen. I det første rum sidder man et øjeblik alene … det er spændende, afventende: hvad skal der ske? En mand kommer ind og han pudser sko, mens han spørger om jeg har et godt spørgsmål. Jeg siger ja, det spørgsmål der betyder meget for mig. Han beder mig tage skoene af – og det gør jeg. Han ser på. I en kommode foran mig, hvorpå der stå børnesko, dukkesko og alverdens små hyggelige ting, åbner han den øverste skuffe og jeg ligger skoene derned. Skuffen bliver lukket – og jeg kan forsætte ind i oraklerne labyrint med bare fødder. Sanserne er nu helt tændt for jeg mærker alt, også underlaget jeg går på.

Mørket bliver afløst af små opstillinger, og til sidst ser jeg en kone sidde i et lille teater. Man kan kun se hendes omrids og hænder. Hun vinker mig hen til sig. Hun fortæller om en rejse over bjerge, marker, floder og dale. Jeg skal pege hvor jeg er. Jeg er på den blomstrende mark. Et sirligt snorværk med tarotkort bliver hejst ned, og jeg får mit kort – jeg er overvældet, så jeg glemmer at se hvilket kort jeg får. Jeg forsætter ind i mørket. Gange afløser gange. Pludselig ser jeg en masse kufferter, der står sko på dem: hvor mon mine er? Et lille akvarium med et skib i, og så en stor rejsekuffert. Og to stole. Jeg venter og fornemmer at jeg skal noget her. Jeg sætter mig og en kvinde kommer hen. Hun åbner, jeg får en lille papirsbåd og søsætter den, Jeg puster, den sejler. Hun fisker i vandet der er i kufferten. Vupti, så fanger hun en lille flaske – der triller et korn ud til mig – Dette er dit ønske siger hun og jeg rejser mig og går, nu med et korn i hånden.

Så kommer jeg videre gennem de mørke gange, og pludselig står jeg i et lille gartneri. Der er jord, urtepotter og vand der løber. Jeg fylder en urtepotte med jord, planter mit korn og vander det. En kvinde kommer ind og vi sætter os. Jeg er forud. Jeg skulle have ventet. Jeg fornemmede hvad jeg skulle gøre, nu er det forkert … jeg går videre … mørke rum … og ind i et lyst rum. Der venter en hvid indgang, døren står på klem. Jeg går der ind. Der er en vidunderlig duft af gamle dage og gamle damer. Smukt … rummet er fyldt med hvide underkjoler. Jeg tager dem ind til mig og dufter. Jeg går igennem dette land af kvindelighed.

På vejen ser jeg også en lille krukke med et kort, mon det er mit, som er spiret. Hele tiden møder jeg tarotkort med billeder og titler. Ærkepræsten og så videre.
Mit korn vokser … det står under en stor hvid sten, hvor jeg sætter mig. Der drypper vand. En dråbe af gangen.

Jeg forsætter. Jeg kommer frem til en kuglebane, jeg forstår med det samme at jeg skal lægge en kugle i hullet og følge den, det er sjovt. Jeg ender henne ved et rundt bord, hvor der står en masse ting. Over bordet hænger der en lille vægt. En mand viser mig at jeg skal fylde vægten, den skal være i balance … jeg prøver og er heldig … så tegner han streget i sandet på bordet … hvad nu? Jeg forsøger at forstå ham. Det er svært. Det ender med at jeg tager det lille plastik barn, der ligger på vægten og begraver det i en urtepotte med jord. Jeg rejser mig og så videre …


Efter at have kravlet langs et groft brunt sækkelærred rejser jeg mig i et lille rum, hvor et fuglebur er hængt op. Fuglen er fløjet og har efterladt sig tre små kommentarer om fugle … den sidste skal jeg skrive. Jeg tager den lille krøllede bog frem og skriver: frie fugle flyver – tamme fugle længes. Jeg ligger blyanten og vender mig om. Jeg forsætter.

Jeg kommer ind i en tom biograf. Jeg sætter mig og kigger længe rundt. Det er en gammel slidt biograf. Her er kun mig. Ikke andre, men så kommer der en mand ind. Jeg ser et bord med terninger, vi skal rafle. Jeg vider første gang. Anden gang står vi lige. Han trækker tæppet fra. Der er en stor hvid rund skærm. Jeg skal posere … og han tager et skyggebillede af mig. Den runde skærm kan dreje rundt … jeg ser mig selv stå på hovedet. Det er sjovt … Jeg står pludselig alene … hvor blev han mon af?
Jeg står lidt, så kommer han ud fra mørket og viser mig vejen. Ind til et gigantisk time glas. Der er sand der skal igennem. Og en stor ske. Jeg fylder sand på og ser sandet løbe igennem. Til sidst ser jeg et lille tarotkort: Solen!

Jeg går videre og møder en læderklædt mand … han er kærlig og befamler min hænder. Så vil han lægge arm, men så befamler han mig igen. Så vil ham lægge arm – eller befamle og pludselig slår han min hånd i bordet. Rummet er fyldt med ting, som jeg ikke får lov at kigge på, det er irriterende. Han vil danse … jeg er mistænkelig, og med god grund. Jeg bliver danset ind i et andet rum, og han smækker døren efter mig – det er et gitter. Rummet er fyldt af reb der er bundet sammen. Jeg må kravle over og at se de lille alter med et nyt tarotkort: den hængte mand! I rummets andet ende bliver der lys – en mørk mand sidder der, han er beskidt og virker ikke rar. Han brænder lys. Jeg skal også brænde lys. Jeg tænder et lille lys og vil gerne se hvad der står på hans mange tavler, men det må jeg ikke. Han hejser en træklods op, og binder den fast med et lille tyndt reb. Jeg skal stille mit lys under rebet. Det brænder selvfølgelig over … og træklodsen hamre ned over mit lille lys – og der bliver mørkt.
Jeg går videre i gennem et rum der pludseligt er blevet køligt. Jeg går gennem flere mørke gange et skridt af gangen med hænderne på de bløde stof sider for at vise mig selv vej. Små lamper lyser og jeg fornemmer at jeg er på rette vej.

Jeg skal kravle igen. Igennem hvide stykker stof og et blødt underlag. Der er lang vej. Jeg kravler op gennem en lille stigning. En kvinde venter på mig. Hun smiler, er lidt trist, har svært ved at få øjenkontakt. Hun sidder i millionvis af hvedekorn. Hun aer min hånd. Hun drysser korn ned over mig, min skulder, mit lår og mine hænder. Hun tager min hånd og vi lægger os i kornet. Der er helt stille. Der er god tid. Intet sker. Intet skal ske. Hun tager sin hånd og lægger den oven på min, hun grave min ned i kornet. Hjælper mig op. Graver min hånd ned igen. Pludselig opdager jeg en lille snor – jeg trækker den op og et tarotkort sidder fast: Døden Hun kigger ikke på mig. Hun smiler, endnu mere trist. Saglig. Jeg bliver ikke bange, kornet er behageligt og jeg ligger godt. Jeg har lyst til at blive. Jeg stiller tarotkortet op af hende, hun tager det og ligger det ned under sig selv. Jeg rejser mig og skal videre, men hun stopper mig. Tager min hånd og fylder den med korn – og sender mig videre. Jeg har oplevet døden – eller …

I det næste rum er der en melkværn. Jeg ligger min korn op i den og drejer rundt … mit mel bliver kværnet og der drysser groft kværnet mel ud fra bunden. Ved siden af står der en lille pose mel, jeg tager fat om melet og mærker at der er ufatteligt blødt. Jeg børster melet af mig selv og går videre …
Jeg kommer frem til en lille åbning i væggen. To hænder vinker mig derhen. Jeg knæler og sætter mig. Hænderne dufter af gær og frisklavet dej. Mine hænder bliver ført ind bag væggen og jeg mærker blødt mel blive drysset på mine hænder. Det er dejligt og mine hænder bliver løftet over på en stor kold klump dej. Jeg ælter den, men kan ikke se den. En lille dejklump bliver givet til mig og jeg forsætter ind i et rum med fordi trillede og formede boller. Jeg triller min til en luciabolle og sætter den forsigtigt på pladen. Jeg går videre …

Det hel er husket i elementer der måske er i den forkerte rækkefølge, men oplevelsen var på den måde. Den ene oplevelse tog den anden og det hele flyder sammen.

Efter solens rum med timeglasset kom jeg ind i en labyrint, jeg ikke kunne finde ud af. Den førte mig tilbage til det samme rum igen og igen. Tilbage til solen. Jeg bliver tydeligt nervøs. Hvordan kan jeg dog fare vild herinde? Kommer den næste rejsende snart – hvad gør jeg? Pludselig – i tredje forsøg – møder min hånd en hånd, som fører mig ud i mørket. Hun lægger min hænder på sine skuldre og vi løber rundt i mørket mens hun spiller musik for mig. Grænseoverskridende – hvor er vi? Vi ender ved en blød kasse jeg stiller mig ind i – den tipper og jeg ligger ned. Den bølger af sted … kører frem og bølger endnu mere. Til sidst ender jeg ved en stor mørk dør. Der er låst. Jeg står længe … jeg banker på. Intet svar. Bagfra kommer der en mand som viser mig en nøgle og lukker mig ind.

En lang hvid gang møder mig … jeg kravler af sted. Et sted er det er hul i loftet, jeg rejser mig og kommer op i en lille have, der dufter af blomster og våd jord. Et tarotkort står mellem planterne: universet! Der står et korn lige foran mig, og såsæden ligger ved siden af. Livet forsætter.

Jeg kravler videre og kommer til en lille hyggelig stue. En kvinde tager i mod mig, jeg sætter mig. Der er pen og papir. Jeg får te der dufter sødt og salte friskbagte boller. Jeg skriver at det giver mening … jeg har set mig tarotkort: retfærdighed. Det giver faktisk mening nu.

Jeg kom igen … en mand sagde til mig: my grandfather always said: in life you always get a second chance.






tirsdag den 27. marts 2012

Etuder

Vil lige vise to billeder fra de vidunderlige etuder fra Katrine og Dorte.





Dorte læste i bøger og spiste af dem. Det var meget sanseligt at sidde i mørket og se hendes lille fortælling uden ord.





Katrine tog os med tilbage til mormors skab og hendes søndags bt.


- Posted from my iPhone

mandag den 26. marts 2012

Udstilling med Hans og Grete

Så er der lige kommet en lille udstilling på om forestillingen for alle dine sanser.










Billetter på www.talent-1.dk - husk at der er meget få tilbage.

- Posted from my iPhone

lørdag den 24. marts 2012

Helt høj

Jeg er helt høj. Charlotte og jeg har vist vores lille etude. Med stor hjælp fra Gert og Katrine og
Lisa. De seks deltagere der fik oplevelsen gik ud med meget forskellige oplevelser og indtryk. Alt sammen så meget i tråd med de tanker vi har gjort os. De har lavet et vidunderligt refleksions arbejde på deres oplevelse og jeg glæder mig til at genlæse det.













Lige nu skal tingene bearbejdes og jeg skal vende tankerne et par gange. Det er jo en langstrakt undersøgelse vi har gang i og ved lige nu ikke hvor det hele ender. Med den personlige tilgang er spændende.

Nu skal vi forske endnu mere i hvad der sker når der sker intet. Og kan der nogensinde ske intet.

Tak for i dag. Det var en dejlig dag.


- Posted from my iPhone

Opstillinger

Dagen startede med Asger som gerne ville prøve nogen ting af til musik. Vi lavede små improviserede spil og der kom meget sjovt frem.

Derefter satte Katrine i gang med sin utrolige labyrint. Lavet som sammen rullet stof med spændende indhold. Det var en utrolig oplevelse. Alle dimsede med legetøj, dukker, brikker og det lange forløb i stof.





Så tog vi til byen. Efter at være kommet heroppe i Odsherred i flere er det vel også på tide at se Downtown.


- Posted from my iPhone

fredag den 23. marts 2012

Husflid og håndgerninger

Dukkefolket har mange evner. En af de genstande der blev lagt ud på gulvet var en hæklepind og gran. Der kunne lisa ikke stå for så straks og vupti gik hun i gang med håndarbejde og husflid.












Jeg er fortrukne til det hyggelige værelse 23 og ar forberedt min opgave til camilles leg i morgen. Det er også i morgen at Charlotte kommer og vi skal arbejde videre med vores lille visning.

Det bliver en god dag.

- Posted from my iPhone

Så er vi igang igen ...

Så er jeg kommet til Odsherred. Denne gang er det arbejdsweekend og vi har meget tiden og lokaliteten til egen rådighed. Vi har taget ti g og sager med. Se bare her:












Mine ting er to dukker fra riddersalen og Calvinos "De usynlige byer" og Proust beretning om madeleinekagen fra "På sporet af den svundne tid".

Igang. Lad inspirationen komme.

- Posted from my iPhone

søndag den 18. marts 2012

lørdag den 17. marts 2012

Hans og Grete - nu med video

Så kom vores trailer ... indrømmet traileren er væsenligt mere uhyggelig en forestillingen ... det ER for børn!



Køb billetter på www.talent-1.dk - der er ikke mange tilbage ...

torsdag den 15. marts 2012

De første billeder fra Hans og Grete

Så kom de første billeder fra vores bord-forestilling.

Julie Anna Hedegaard og Kia Lundsgaard Horen

Kia Lundsgaard Horan

Hans og Grete

Tina Nedergaard og Heksen

Julie Anna Hedegaard


Og jo --- jeg er med, men Kia og jeg deler rollen. Og jeg var den med kameraet, så jeg måtte lade fjæset være udokumenteret. Men jeg er med i trailer, som kommer senere.

søndag den 11. marts 2012

Plakat-tanker

Jeg synes lige I skal se vores fine plakat til Hans og Grete. Det er bloggeren her der har været grafikeren bag. Vi prøver en periode hvor vi kører et lidt stramt design på plakater ect. Vi har valgt tre farver: 

Blå: børneteater 

Grøn: familieteater

Rød: voksenteater

Alle farverne bliver duchede og ret 1950'er agtige. Vi håber på at kunne skabe en grafisk profil, så folk kan se at det er en plakat fra Teatergruppen Talent-1 der hænger der. Samtidig har vi en forsøgsperiode hvor vi arbejder med silouetter som illustrationsmateriale. Jeg elsker det!



Husk at købe billetter til Hans og Grete forresten. Et godt fif er at gøre det nu, da vi sælger ret hurtigt og der kun er 12 pladser til hver forestilling - 96 alt i alt. Billetsalg fra www.talent-1.dk


Vi ses i teatret.

lørdag den 10. marts 2012

Den glemte dokumentation

Jamen, jeg har da helt glemt at vise alt det vi laver til Hans og Grete. Forestillingen er nok det mest intense jeg har prøvet at arbejde med. Derfor vil jeg heller ikke løfte sløret alt for meget, men I skal alligevel have lidt teasere.

Vi har haft klippe-klister-dag, vi har haft tapetklister-dag og vi har haft skrue-save-dag. Nu mangler vi oprydning-dag! Den første lange periode fandt sted omkring et langt bord med te og kager. Hele forestillingen er nemlig blevet til i et tæt samarbejde mellem alle de medvirkende. Alle er blevet hørt, alle ideer vendt og til sidst endte vi med et rimeligt færdigt manus.



Vores scenografi, dukker og kostumer har vi også selv været tæt med i processen i. Det meste er faktisk lavet helt uden hjælp. Dog måtte vores elskelige symaskine-kyndige-ekspert Mathias lige vise hvordan man syede en jakke sammen.

Alle de gode råd og fif og fiduser jeg gennem tiderne har fået fra kollegaer og andre spændende dukkemagere er blevet brugt. Så tak til alle dem der ved mere end jeg.



Midt i at vi laver forestilling, snakker om den næste store udendørs forestilling vi skal spille til juni - så når vi også lige at vende næste sæsons program ... og jeg er SÅ glad for at kunne fortælle: alle forestillinger på en eller anden måde piller ved dukketeatret!

Selvfølgelig kommer hele sæsonprogrammet her ... men lige nu skal vi have det sidste på plads. Dog allerede en efterlysning eller to:

- nogen der kender det perfekte sted i Næstved til en juleforestilling. Hyggeligt og helst på lånebasis?

- nogen der har lyst til at føre en dukke eller to - helt con amore - i november/december? Vi starter op i september!


fredag den 2. marts 2012

Skyggeteater igen

Inspiration!



Igen kan jeg kun sige at jeg synes skyggeteatret rummer uendelige muligheder. Sidder lige nu og arbejder med min Tommelise forestilling som skal målrettes et lidt yndre publikum - gerne ned til 1,5 år. Måske skyggerne kan hjælpe?

God weekend fra dukkerteaterland!