Man skal ikke lade sig slå ud af kendsgerninger! Det er dukkerne det bedste eksempel på!

søndag den 23. januar 2011

Alle har en fransk fætter - også Mester Jakel

Laurent Mourguet, som du ser et billede af herunder, er Mester Jakel franske fætter "GUIGNOL"'s skaber.

Han opfandt Guignol dukken, som et modtræk til alle de karikerede dukker der var fremme i slutningen af 1700tallet - Mester Jakel er tydeligt en af den. Guignol dukke er meget naturtro til mennesker. og dukkerne ligner til forveksling sin skaber. Mourguet var oprindeligt tandlæge - på den tid betød det udelukkende i at trække tænder ud. For at få lidtmere kunder opfandt han dukken, som også gjorde det lidt midlere at få trukket bisserne ud. Selv idag kan man se Guignol teater på gaderne i Paris - og sikkert også andre franske byer. Vi havde glæden af en forestilling i sommeren 2010 - og selvom dukketeatret altid fanger mig, må jeg sige at jeg har set bedre dukker og forestilling. Men men men ... børnene elskede det og råbte med, som man skal til disse folkelige forestillinger


Her kan du se lidt billeder af den franske fætter. Mine dukker kommer ikke til at bære ret meget præg af denne inspiration, men er mere i den engelske stil fra Punch and Judy. Jeg synes dukkerne er er flotte - men særligt traditionelle danske er de bestemt ikke.


Det er sjovt at lægge mærke til hvordan nogen træk fra forestillingerne går igen og igen - hele Europa over: en tydelig genkendelig hovedperson og en del karikerede bifigurer som er med til at skabe fortællingen. Men men men ... hovedpersonen er snu og klare skærerne til sidst.

Og de tydelige træk i ansigtsmalingen er gennemgående for denne form for dukketeater. Dukkerne skal kunne ses fra mange meters afstand. Og være sjove!



Det er sjovt at se hvordan alle dukkerne har træk der gør at man tydeligt kan se deres skaber i deres udtryk. Den fine gentleman fra Paris.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar