Man skal ikke lade sig slå ud af kendsgerninger! Det er dukkerne det bedste eksempel på!

mandag den 31. januar 2011

En klovnedukke til Mester Jakel

Der er tryk på dukkerne - ind i mellem alt det andet man også skal nå. Jeg har fået stor hjælp til denne dukkes små fine særheder ... kraven er plisseret tyl som er sat fast på dukkens hals.



Stof - lim - saks ... så er man godt kørende når man leget dukkemager!





Jeg har arbejdet med klove-dukkens udtryk. Det er ikke en særlig børnevenlig og lege-agtig klovnekammerat. Klonen er med vilje lidt uhyggelig. Han skal være ballademageren i Mester Jakel Komedierne. Derfor det lidt skræmmende udseende. Han får rødt hår der stritter.

Masterpuppet Theatre Red Carpet Gala

Så kan Shakespeare ikke blive bedre ...

søndag den 30. januar 2011

Papirteater

Jeg sidder og tænker over mine små dejlige teaterkasser - lavet af pap og papir og andre fine ting - helst flade! Her er noge billeder, som måske kan inspirere til at klippe klister en teater oplevelse for alle.






Jeg elsker alle de glade farver og masser af halløj! Papirteatre er oven i købet meget produktionsbillede - og det er vi som et lille teater (www.talent-1.dk) meget glade for. I vores næste forestilling "Sound of Shakespeare! - tror jeg at vi skal have noget papir med. Måske lidt a la nedenstående:



Det er da flot!











De mange lag vil kunne give mange muligheder for pop up og flod ud!







De gamle kikkasser er da fantastiske ... måske skal man også prøve at finde sådan nogen.






tirsdag den 25. januar 2011

Flere plakat ideer

Har sidder og kigget på stile og udtryk i forhold til plakaten til Mester Jakel teatret.

Jeg skal ærlig indrømme at jeg er ked at at jeg KUN kan lave en plakat. For der er så mange fede ideer. Her viser jeg lige nogle plakater fra Tivoli - som jeg synes har en helt utrolig fantastisk stil.


Tegnestilen er rigtig fedt - det er Thomas Winkler der far haft gang i penslen til fordel for Tivolihotellet.


Virkelig en sjov ide med et spillekort - noget alle kan forholde sig til.



Wiinblads tegninger er jo fulde af sjæl og udtryk. Tænker en Mester Jakel tegning a la det her ville være en fed vej at gå - selvom jeg jo også gerne ville have et billede af min flotte dukke på.



Grafisk stil tiltaler mig altid

mandag den 24. januar 2011

Mr Punch


Her er en video med den engelske Mr. Punch - Bryan Clarke!

Han har optrådt en menneskealder! Se og nyd ..

The start of the Punch and Judy show


Sikke en FESTLIG start på en forestilling ... elsker den orkester musik. Det skal jeg helt klart ud og finde. Bum di bum bum bum ... bum di bum bum bum!

Synes måske at den ublu kasten rundt med en dukke er lidt underlig. Men men men ... jeg ser da klar en ide i at starte for FULD musik og med headbanging!!!

søndag den 23. januar 2011

Alle har en fransk fætter - også Mester Jakel

Laurent Mourguet, som du ser et billede af herunder, er Mester Jakel franske fætter "GUIGNOL"'s skaber.

Han opfandt Guignol dukken, som et modtræk til alle de karikerede dukker der var fremme i slutningen af 1700tallet - Mester Jakel er tydeligt en af den. Guignol dukke er meget naturtro til mennesker. og dukkerne ligner til forveksling sin skaber. Mourguet var oprindeligt tandlæge - på den tid betød det udelukkende i at trække tænder ud. For at få lidtmere kunder opfandt han dukken, som også gjorde det lidt midlere at få trukket bisserne ud. Selv idag kan man se Guignol teater på gaderne i Paris - og sikkert også andre franske byer. Vi havde glæden af en forestilling i sommeren 2010 - og selvom dukketeatret altid fanger mig, må jeg sige at jeg har set bedre dukker og forestilling. Men men men ... børnene elskede det og råbte med, som man skal til disse folkelige forestillinger


Her kan du se lidt billeder af den franske fætter. Mine dukker kommer ikke til at bære ret meget præg af denne inspiration, men er mere i den engelske stil fra Punch and Judy. Jeg synes dukkerne er er flotte - men særligt traditionelle danske er de bestemt ikke.


Det er sjovt at lægge mærke til hvordan nogen træk fra forestillingerne går igen og igen - hele Europa over: en tydelig genkendelig hovedperson og en del karikerede bifigurer som er med til at skabe fortællingen. Men men men ... hovedpersonen er snu og klare skærerne til sidst.

Og de tydelige træk i ansigtsmalingen er gennemgående for denne form for dukketeater. Dukkerne skal kunne ses fra mange meters afstand. Og være sjove!



Det er sjovt at se hvordan alle dukkerne har træk der gør at man tydeligt kan se deres skaber i deres udtryk. Den fine gentleman fra Paris.



lørdag den 22. januar 2011

Mester Jakel historier

Der er meget dukketeater lige nu. Jeg knokler med at få udstillingen op og stå på Næstved Museum - heldigvis hjælper de rigtig meget med alt det praktisk som jeg ikke lige har talent for. Men det er alligevel mange tanker og ting som skal være på plads. Tekster der skal skrives og så videre. Dukkerne skal vel også lige gøres klar.

Men det må ikke flytte fokus på det som jeg har helliget min tid til lige nu: at lave mit Mester Jakel teater. I morgen vinker jeg farvel til selve teatret, da det skal med på udstillingen, dog uden forestilling og dukker - de er slet ikke klar endnu. Men selve teatret er udstillingsklar - håber ikke at der kommer for mange børne-fedt-fingre på det. Nuvel, mon ikke forældrene tænker sig om. Hermed en opfordring!


Mit teater kommer til at have følgende personer (ihvertfald lige nu):

Mester Jakel
Hans Kone, Rosalina
Pjerrot
Djævlen
Døden
En politimand
- og en klovn

Det giver fine muligheder for at fortælle de gamle historier - og digte nye.

Jeg går og tænker meget over historierne lige nu. Det letteste ville jo være at finde de gamle frem fra biblioteket og spille dem; måske med lidt tekst-bearbejdning. Men jeg vil gerne give det en traditionel tilgang men ikke gammeldag og outdatet. Så det skal der lige tumles med oppe i hovedet.

Men men men : jeg tror Mester Jakel kommer til at slå en del i hovedet med lerpotter og køller. Sådan skal det jo være!

onsdag den 19. januar 2011

Den italienske farfar til Mester Jakel

Fandt lige nogen helt utrolige billeder af den italienske klovne-type Pulcinella - han er faktisk videreførsel af comme dell'arte traditionerne i Italien. Han er også farfar til Pjerrot, som vi kender fra Pantomineteatret i Tivoli. På en eller anden sær historisk måde starter Mester Jakel med ham her.




tirsdag den 18. januar 2011

Dukkerne kommer på museum

Lørdag den 5. februar 2011 åbner udstillingen ”Teaterdukker” i Helligåndshuset, Næstved Museum i Ringstedgade. Udstillingen er et samarbejde mellem Næstved Museum og Teatergruppen Talent-1.

Dukketeatret er en mere end 30.000 år gammel teaterform, men så gamle er dukkerne på Næstved Museum dog ikke. De dukker, der bliver udstillet er et udpluk af Morten Aagaards samling af teaterdukker – nogen er skabt til forestillingerne i Teatergruppen Talent-1 ,mens andre er erhvervet som samlerobjekter. Der vil blive udstillet dukker fra Frankrig, Thailand, Indonesien og fra Danmark bidrager blandt andre Jytte Ablidstrøms Teater Riddersalen.


”Dukkerne har alle det tilfælles at de er ’teaterdukker’. Det vil sige at de har været brugt til at spille dukketeater med”, siger Morten Aagaard og forsætter: ”Dukketeatret rummer mange forskellige typer dukker. Der er marionetter med snore, der er handskedukker som man har på hænderne, der er skyggedukker og der er stangdukker med pinde i hænderne”.

Udstillingen ”Teaterdukker” viser et bredt udsnit af de forskellige typer dukker, og hvis man vil vide mere om dukkerne kan man følge med, når Morten Aagaard laver omvisninger i udstillingen, hvor der bliver fortalt og spillet med dukkerne. Her er både børn og voksne velkommen.

”Jeg har for længst tabt mit hjerte til dukkerne”, fortæller Morten Aagaard, og forsætter: ”Jeg elsker at fortælle om dukketeatret og vise hvordan man gør. Derfor har vi lavet en workshop og nogle guidede ture på udstillingen”.

Man kan opleve såvel dukker som workshops i Helligåndshuset, Næstved Museum i perioden 5 feb. – 27. Mar. 2011.

Skyggeteaterworkshop

Mandag den 14. Feb 2011 – klokken 10.00

Der er blevet spillet dukketeater i mere end 30.000 år, og skyggeteatret er blandt de ældste typer dukketeater der findes. Morten Aagaard og Kina Lundsgaard Horan fra Teatergruppen Talent-1 viser hvordan skyggeteatret virker, og hvordan man laver sit helt eget teater – lige til at spille på.

Med simple virkemidler fra hverdagen vil vi producere et skyggeteater med figurer og scenerier. Hvert barn får deres eget skyggeteater med hjem. Workshoppen er gratis og inkludere også en lille skyggeteaterforestilling.

Hvert barn skal medbringe en voksen medhjælper.

Varighed ca. 1 ½ time.

Guidet tur på udstillingen

Onsdag den 16. Feb 2011 – klokken 10.00

Søndag den 13. Mar. 2011 – klokken 13.00

Dukketeatret har altid været et hyggeligt samlingspunkt. Når Næstved Museum og Teatergruppen Talent-1 åbner udstillingen ”Teaterdukker” bliver der vist et bredt udsnit af de forskellige typer dukker, som man gennem tiderne har spillet teater med.

Morten Aagaard fra Teatergruppen Talent-1 vil lave omvisninger, hvor man kan komme tæt på dukkerne, få deres historie og se hvordan dukketeatret virker. Det bliver både en personlig fortælling om fascination ved dukketeatret og samtidig en præsentation af de forskellige dukker på udstillingen. Der vil blive spillet en smule dukketeater i forbindelse med omvisningen.

Målgruppen en både børn og voksne.

Varighed ca. 30 minutter.

Skrivekløe

Sidder lige nu og bladre i gennem alle mine mange dukketeater bøger. Ih, hvor er der mange gode billeder ... men det er slet ikke det jeg skal.

Jeg skal skrive en tekst som skal være åbning/indgangsteksten til udstillingen "Teaterdukker" på Næstved Museum. Der er så mange ting jeg gerne vil have med, men der skal jo også sættes en grænse: hvad er nørd-snak og hvad er spændende for alle andre end nørder.


Jeg giver mig i kast ... og lover at oploade når jeg har noget klar.

Morten

mandag den 17. januar 2011

Avenue Q Broadway Musical


En lille smule fra denne morsomme forestilling med dukker og mennesker i en dejlig blanding. Vi grinede - og var glade for vi valgte en kl 21.00 forestilling, så er børnene lagt i seng. Og det er IKKE en børneforestilling overhovedet.

Behind the scenes on "Avenue Q"


Udover at være en fantastisk morsom forestilling, så har de også givet dukketeatret et voksent twist, som man godt kan bygge videre på ... enjoy!

onsdag den 12. januar 2011

Mester Jakel plakaten

Arbejdet med en teaterforestilling indebærer jo også hvordan den skal ud til publikum - og her kommer en masse inspiration til Mester Jakel plakater - de er fundet på nettet. Jeg har endnu ikke rigtig bestemt mig hvordan min plakat skal se ud. Jeg vil gerne have den virker moderne og traditionel på samme tid. Og så skal det ikke være en Punch and Judy - det er jo DANSKE Mester Jakel der er tale om. Det skal også lige afklares.

Nyd plakaterne ...





















tirsdag den 11. januar 2011

Inspirationsmateriale til Mester Jakel

En stor del af arbejdet - lige nu - med dukkerne er at finde inspiration til personlighederne. Persongalleriet er nogenlunde på plads, men hvordan skal de se ud? Jeg har søgt og søgt på nettet - og her er noget at mit inspirationsmateriale. Jeg kan dog godt love at mine dukker bliver ret anderledes ... men men men der er træk fra de gamle dukker som går igen i mine helt nye. Det er spændende arbejde.